Turkije heeft de handel met Israël stopgezet vanwege de ‘humanitaire tragedie’ in Gaza

Turkije heeft alle handel met Israël opgeschort vanwege zijn offensief in Gaza

Onder verwijzing naar de “verergerende humanitaire tragedie” in de Gazastrook. Het Turkse ministerie van Handel zei dat de maatregelen van kracht zouden blijven totdat Israël een “ononderbroken en voldoende stroom” hulp naar Gaza zou toestaan. De handel tussen de twee landen was vorig jaar bijna 7 miljard dollar waard. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ervan zich als een ‘dictator’ te gedragen. Israel Katz zei op X dat Erdogan “de belangen van het Turkse volk en zakenlieden negeerde en internationale handelsovereenkomsten negeerde”.
Turkije heeft de handel met Israël stopgezet vanwege de ‘humanitaire tragedie’ in Gaza
Turkije heeft de handel met Israël stopgezet vanwege de ‘humanitaire tragedie’ in Gaza
Hij voegde eraan toe dat hij het ministerie van Buitenlandse Zaken had opgedragen alternatieven te vinden voor de handel met Turkije, met de nadruk op lokale productie en import uit andere landen. In een verklaring zei Turkije dat de handelsopschorting “alle producten” omvatte. “Turkije zal deze nieuwe maatregelen strikt en resoluut ten uitvoer leggen totdat de Israëlische regering een ononderbroken en voldoende stroom humanitaire hulp naar Gaza toestaat.”
In 1949 was Turkije het eerste land met een moslimmeerderheid dat Israël erkende. Maar de relaties zijn de afgelopen decennia verslechterd. In 2010 verbrak Turkije de diplomatieke banden met Israël nadat tien pro-Palestijnse Turkse activisten waren omgekomen bij botsingen met Israëlische commando's die aan boord gingen van een schip van Turkse eigendom dat probeerde de Israëlische maritieme blokkade van de Gazastrook te doorbreken.
bron: bbc

Post a Comment

Previous Post Next Post