Terwijl de kiezers in Nederland op 22 november naar de stembus gaan, vindt u hier alles wat u moet weten over de verkiezingen
De langstzittende premier van Nederland treedt na dertien jaar af na de verkiezingen van deze maand. Mark Rutte verlaat zijn kantoor in Den Haag en vervangt het door een klaslokaal. Hij maakte de aankondiging in juli nadat zijn regering was gevallen, waardoor Nederland in een onverwachte verkiezingscampagne terechtkwam. Het land gaat op 22 november naar de stembus tijdens de vervroegde algemene verkiezingen die twee jaar eerder worden uitgeschreven.
Nederlandse |
Bijgenaamd 'Teflon Mark' vanwege zijn vermogen om overheidscrises op afstand te houden, of 'Mr Normal' vanwege zijn eenvoudige levensstijl, markeert het aftreden van Rutte het einde van een tijdperk voor het land. Na drie ambtstermijnen was immigratie het keerpunt dat zijn vierde coalitieregering ten val bracht. Maandenlang werkte de premier aan een pakket maatregelen om de stroom nieuwe immigranten naar Nederland terug te dringen.
Maar de onderlinge strijd binnen de coalitieregering over het beperken van gezinshereniging en het creëren van een tweeledig asielstelsel bracht hem ertoe de handdoek in de ring te gooien. Twee van de vier partijen in de regerende coalitie – de Democraten 66 (D66) en de ChristenUnie (CU) – waren tegen het wetsvoorstel, terwijl de andere twee, de VVD en het CDA, het steunden.
bron: euronews