Tijdelijk staakt-het-vuren in Gaza

Laatste situatie in de gijzelaarsruil tussen Hamas en Israël




Nadat Hamas zaterdag zeventien gijzelaars had vrijgelaten, heeft Israël 39 Palestijnse gevangenen overgedragen. De uitvoering van de overeenkomst gaat door ondanks vertragingen in het kader van het vierdaagse tijdelijke staakt-het-vuren.
Gaza
Gaza
Als onderdeel van de gijzelingsovereenkomst tussen Tel Aviv en Hamas heeft Israël zondagochtend nog eens 39 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Een woordvoerder van Qatar zei dat 33 van de 39 Palestijnse gevangenen kinderen waren en zes vrouwen.

Onder de vrijgelatenen bevond zich de 38-jarige Israa Jaabis, die sinds 2015 gevangen zit nadat hij was veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag die "de verwonding van een Israëlische politieagent veroorzaakte". In de verklaring van het kabinet van de Israëlische premier werd gezegd: "We omhelzen de 17 gijzelaars die naar huis zijn teruggekeerd, van wie er 13 onze staatsburgers zijn en vier Thaise staatsburgers." 

In de verklaring stond ook dat zij de lijst met gijzelaars hadden ontvangen die zondag zouden worden vrijgelaten, en dat deze lijst de derde was van de vier overeengekomen uitwisselingen. Het uitwisselingsproces werd kortstondig opgeschort nadat Hamas Israël ervan beschuldigde de overeenkomst te schenden; Qatarese en Egyptische bemiddelaars kwamen echter tussenbeide en losten het probleem op.

bron: euronews

Post a Comment

Previous Post Next Post