VN-rechters buigen zich over vraag of Israël genocide pleegt: dit speelt er

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag buigt zich donderdag en vrijdag over de vraag of Israël zich in zijn oorlog tegen Hamas schuldig maakt aan genocide. Waarom spant juist Zuid-Afrika deze zaak aan?
Internationaal Gerechtshof
Internationaal Gerechtshof
En wat zijn de gevolgen voor Israël als het land schuldig bevonden wordt?
1. Wat is het Internationaal Gerechtshof?
Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) is het hoogste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties. Het is - net als het Internationaal Strafhof (ICC) - gevestigd in Den Haag, en houdt zich - anders dan het Internationaal Strafhof - bezig met rechtsgeschillen tussen staten.
Het hof bestaat uit vijftien rechters die worden gekozen door de belangrijkste VN-organen. Ze werken in termijnen van negen jaar.
Zuid-Afrika daagt Israël nu voor het Gerechtshof voor het schenden van het Genocideverdrag. Dat verdrag werd in 1948 opgesteld en is inmiddels door 152 landen wereldwijd ondertekend, waaronder Israël
nu

1 Comments

  1. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) is het hoogste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties. Het is - net als het Internationaal Strafhof (ICC) - gevestigd in Den Haag, en houdt zich - anders dan het Internationaal Strafhof - bezig met rechtsgeschillen tussen staten.

    ReplyDelete
Previous Post Next Post