De Turkse minimumloontrend: het gaat om de gemiddelde industriële van werknemers

Turkije: minimumloon nader de gemiddelde van werknemers

In Turkije wordt het minimumloon geleidelijk het gemiddelde loon. Dit betekent dat het percentage werknemers dat dicht bij het minimumloon verdient, geleidelijk toeneemt. In Turkije werken 6 op de 10 werknemers 20 procent onder het minimumloon. Twintig jaar geleden was dit percentage ongeveer 4 op de 10 mensen. 
Turkije
Turkije
De maanden waarin het minimumloon de hongergrens overschrijdt, zijn zeer beperkt. Dit toont aan dat een aanzienlijk deel van de werknemers onder de hongergrens leeft. Miljoenen werknemers hebben hun ogen gericht op het minimumloon dat voor 2024 zal worden aangekondigd. Ook zijn er discussies dat het minimumloon in 2024 één keer mag worden verhoogd.

Het rapport ‘Minimum Wage Research 2024’, opgesteld door de Confederatie van Revolutionaire Vakbonden (DİSK-AR), laat zien hoe het minimumloon geleidelijk het gemiddelde loon wordt. Wat betekent dit? Het betekent dat het aantal werknemers dat dicht bij het minimumloon verdient, geleidelijk toeneemt. Hoewel dit gebeurt, betekent dit ook dat het aandeel mensen dat meer verdient dan het minimumloon afneemt. Terwijl het percentage werknemers dat minder dan het minimumloon verdiende in 2002, toen de AK-partij aan de macht kwam, 24,4 procent bedroeg, steeg dit percentage naar 33,8 procent in 2022. 

Het percentage van degenen die 5 procent meer of minder dan het minimumloon ontvingen, steeg in dezelfde periode van 27,8 procent naar 37,5 procent. Het percentage van degenen die 10 procent meer of minder dan het minimumloon ontvingen, steeg ook van 30,7 procent naar 38,4 procent.
bron: euronews

Post a Comment

Previous Post Next Post